Hva er pesto?
Pesto er en saus som stammer fra Genova, hovedstaden i Liguria, Italia. Den er laget med knust hvitløk, basilikum, pinjekjerner, parmesanost, alt blandet med olivenolje. Navnet pesto er avledet av partisippet til det genuesiske verbet pestâ, som betyr “å knuse” eller “male”.
Tradisjonelt blir ingrediensene knust og malt i en morter med en trepistill. Den veganske versjonen er en blanding av fersk basilikum, valnøtter eller pinjekjerner, olivenolje med misopasta og næringsgjær for ekstra smak.
Ofte oppbevares pesto i et tett glass med et sjenerøst lag ekstra virgin olivenolje. Den kan holde seg i en uke hvis du oppbevarer den i kjøleskapet. Den serveres ofte på pasta og er et kjent tilbehør på mange restauranter i alle deler av verden. Utenfor Italia serveres den ofte med skivet biff, kokte poteter og tomater.
Historien om pesto
Pesto kan spores så langt tilbake som romertiden. På den tiden fantes det en lignende pasta kalt moretum, som ble laget på lignende måte ved å knuse hvitløk, salt, ost, eddik, urter og olivenolje sammen. Oppskriften på pastaen har blitt dokumentert i Appendiz Vergiliana, en samling av gammel poesi.
Basilikum vokste til å bli hovedkomponenten i pesto og ble først nevnt på midten av 1800-tallet. Den finnes rikelig i deler av Italia. Men når den ikke er i sesong, brukes merian og persille som alternativer.
Det var i 1944 at New York Times nevnte den første importerte, hermetiske pestopastaen. Den ble ikke så populær i Nord-Amerika før på 1980- og 1990-tallet.
Næringsinformasjon for pesto
Alle ingrediensene som utgjør pesto, har mange helsefordeler. Olivenolje og pinjekjerner er mye høyere i kalorier og fett, men det er hovedsakelig umettede fettsyrer som er bra for kroppen. Den er full av antioksidanter som reduserer skader fra frie radikaler. Å konsumere store mengder pesto vil sannsynligvis ikke føre til at du går opp i vekt. Faktisk kan det til og med hjelpe deg å gå ned i vekt.
Basilikum er hovedingrediensen i pestopasta. Den er kjent for å være verdens sunneste ingrediens. Den er en kraftig antioksidant som hjelper til med å beskytte kroppen mot frie radikaler som tetter igjen arteriene og øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. Bortsett fra det kan den bidra til å kvitte seg med daglige helseproblemer som forkjølelse eller urolig mage.
Hvitløk er populær i den kulinariske verden for sin distinkte smak og lukt. Ikke bare det, den bidrar også til å senke kolesterolnivået og stabilisere blodtrykket. Du bør imidlertid ikke stole helt på pesto alene for å kurere eventuelle plager du måtte ha.
Parmesanost er laget av melk, men etter hvert som ostehjulet modnes, er det lite eller ingen laktose igjen. Når det er sagt, er den rik på kalsium som fremmer beinhelsen. Den inneholder også vitamin D som øker tarmens opptak av vitaminer og mineraler som kalsium, vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, kobber, fosfor og sink.
Finn mer vestlig mat på foodora!