Gyros

19.06.24|by lucia| 2 min read
Gyros

Ved første øyekast ser kanskje ikke gyros noe annerledes ut enn en kebab – saftig kjøtt gjemt mellom et varmt pitabrød toppet med grønnsaker og saus. Men selv om de begge deler en middelhavsbakgrunn, kan de ikke være mer forskjellige fra hverandre.

Gyros nytes best på en varm solskinnsdag på stranden eller på piknik. For noen av oss er gyros deilig og vanedannende, da porsjonen er perfekt som en matbit og enkel å pakke med seg. Enda bedre er det at retten er balansert og sunn, så du trenger ikke å telle kalorier.

Hva er gyros?

Gyros er en tradisjonell gresk rett som tilberedes ved å pakke grillet kjøtt – vanligvis storfekjøtt, lam eller svin – inn i ferskt pitabrød sammen med tomat, løk, bladgrønnsaker og tzatziki-saus. Det er en avledning av döner kebab med lammekjøtt, men skiller seg ut ved krydderne som brukes til å marinere kjøttet.

Navnet gyros kommer fra det greske ordet “γύρος”, som oversettes til sirkel eller sving, som en referanse til det runde pitabrødet og metoden for å tilberede kjøttet ved hjelp av en rotisserie.

Historien om gyros

Gyros er et resultat av påvirkninger fra tyrkisk og gresk kultur. Først ble gyros kalt döner kebab, og de ble introdusert av immigranter fra Midtøsten da de flyttet til Athen etter andre verdenskrig. På grunn av muslimsk innflytelse brukte immigrantene bare storfekjøtt eller lam som en del av retten. Grekerne justerte den imidlertid ved å erstatte storfekjøtt med svinekjøtt. Dermed ble gyros skapt for å skille mellom de to rettene.

På 1970-tallet ble gyros raskt den foretrukne hurtigmaten, ikke bare for folket i Athen, men ble også populært i New York og Chicago. Gyros Inc sies å være den som er ansvarlig for introduksjonen av gyros til Amerika.

Tradisjonelt tilberedes gyros av grekerne ved å grille ferskt kjøtt og skjære det i skiver. Men da Gyros Inc brakte oppskriften til Amerika, bestemte de seg for å masseprodusere retten ved å bruke kjøttdeig av storfekjøtt for å imøtekomme et større marked.

Næringsinnhold i gyros

De fleste middelhavsretter er kjent for å være sunne på grunn av bruken av ferske, økologiske ingredienser og sunne tilberedningsmetoder. For eksempel grilling og bruk av olivenolje.

En porsjon gyros er en god kilde til protein på grunn av kjøttet som brukes. Gyros bruker også gresk yoghurt, som er en utmerket kilde til probiotika som fremmer et sunt tarmmiljø. Andre ingredienser som brukes i retten, som agurk og tomater, er en god kilde til vitaminer og mineraler som er essensielle for kroppen vår.

Hvor får man tak i tradisjonell gyros?

Kebaber er ofte lette å finne på nattmarkeder og matbiler over hele landet, men å få tak i tradisjonell gyros kan vise seg å være en utfordring. For flere valg innen middelhavsmat kan du også bla gjennom foodora-appen og oppdage andre greske retter som er tilgjengelige for levering i nærheten av deg.

19.06.24|by lucia

Discover latest news

Thai Coffee
foodpedia
Thai Coffee
Falafel
foodpedia
Falafel
Mango Salad
foodpedia
Mango Salad