Falafel er en fritert, flat, ball- eller smultringformet kake laget av enten kikerter eller favabønner, og noen ganger begge deler. Ordet falafel kommer fra det arabiske uttrykket falāfil, som betyr “pepper”.
Denne retten er tilgjengelig over hele verden som et populært vegetarisk alternativ. For folk som har ekskludert kjøtt fra kostholdet sitt, er falafel en utmerket kilde til protein. Den er superlav i fett og inneholder ikke kolesterol hvis du steker den i druekjerneolje. Den kan legges til i pitabrød eller smørbrød for et solid måltid!
Denne retten finnes også i form av gatemat. Selgere selger falafel langs gaten, spesielt i Israel, Egypt og Syria. Kan betraktes som hurtigmat, men samtidig er det Israels nasjonalrett.
Hva er falafel?
Det er en populær rett fra Midtøsten med urter og krydder tilsatt deigen av kikerter eller favabønner. Denne kaken stekes deretter til den har et gyllenbrunt utseende på utsiden og er mør inni.
Denne spesielle versjonen av vegetarfritter serveres ofte sammen med hummus og tahini-saus, en kombinasjon kjent som “falafel-tallerken”. De er også utmerkede servert med toum, en hvitløksaus fra Midtøsten.
Falafel er bedre bakt, da det er sunnere sammenlignet med å steke den i en stor mengde olje. Kikertene som brukes til å tilberede falafel, bør være tørkede kikerter i stedet for hermetiske kikerter. Falafel laget med hermetiske kikerter er våtere og demper den aromatiske smaken av falafel.
Kikertene bør bløtlegges i minst fire timer for å forhindre klumper i falafelen. Det er bedre å få tak i ferske og mindre kikerter, da de gamle og store er vanskeligere å myke opp.
Historien om falafel
Falafel stammer fra Egypt. Denne retten ble laget av tørkede hvite favabønner kjent som tamiya med et lysegrønt fyll, ifølge “The Encyclopedia of Jewish Food”. Tamiya sies å være relatert til kopterne i Egypt, som praktiserte en av de tidligste formene for kristendom. De mente at menneskeheten opprinnelig var vegetarianere, og befalte derfor mange dager med å spise bare vegansk mat, inkludert tamiya.
Etter hvert som denne retten migrerte nordover til Levanten, ble favabønner erstattet av kikerter. Noen sa at den kom fra araberne eller tyrkerne. Imidlertid hevdet noen teorier at mat basert på kikerter kom fra Jemen.
Servering av falafel
Falafel fungerer både som hovedrett og forrett. Som hovedrett serveres den som en sandwich; fylt i pitabrød med salat, tomater og tahini. Som forrett serveres den på en salat eller med hummus og tahini.
Falafel kan lages til falafel-tallerkener eller pakkes inn med pitabrød, libanesisk brød eller store flatbrød. Den kan også serveres som det perfekte glutenfrie måltidet ved å lage falafel-tallerkener med smaksatt ris i stedet for brød, for eksempel ved å bruke mejadra, som er en linserisrett fra Midtøsten. Pommes frites legges også noen ganger i pitabrødet med falafel i stedet for grønnsaker.
Sausen i falafelen er sjelen til denne retten, da den gir litt fuktighet til den tørre kaken. Tahini-saus er standard sausen som brukes i falafel, men den er også fantastisk med en yoghurt-sitronsaus eller en tynnere hummus. Denne falafel-oppskriften fryser også godt. Derfor kan man lage en stor porsjon og spare til senere.
Finn mer om Midtøstens mat på foodora!