Lei av tunfisk- eller eggsmørbrød? Prøv denne arabiske sandwichen kjent som kylling shawarma. Kylling shawarma er en av de mest berømte gaterettene i arabisk mat.
Kylling shawarma lages med møre, saftige biter av kyllingkjøtt garnert med sprø grønnsaker og kremet saus. Det er et perfekt måltid når du er på farten, da det ikke bare er velsmakende, men også sunt.
Hva er kylling shawarma?
Kylling shawarma består av pitabrød fylt med krydrede kyllingbiter, grønnsaker og sauser. Vanlige grønnsaker som brukes i denne sandwichen er terninger av tomater, agurker, kål, salat, sylteagurk og løk. Sausene kan bestå av chilisaus, hvitløksaus, tahini (sesampasta) og til og med majones.
Historien om kylling shawarma
Shawarma er et arabisk ord fra cevirme (tyrkisk), som betyr “å snu”. Det er knyttet til den levantinske arabiske kjøtttilberedningen som involverer en roterende grillspyd. Teknikken krever at det krydrede kjøttet stables på et vertikalt spyd.
Kjøttet stekes lagvis mens det snus rundt. Når det ytre laget er stekt, skjæres det av, slik at kjøttet inni kan fortsette å steke. Denne prosessen tar timer å forberede for å produsere saftig og mørt kjøtt. Det krydrede kyllingkjøttet oppbevares i opptil 24 timer for å sikre mørhet og smak.
Denne typen matlaging ble oppfunnet på 1800-tallet under det osmanske riket, hvor lam eller fårekjøtt ofte ble brukt. I dag brukes andre typer kjøtt som storfekjøtt, kylling og kalkun for å integrere med lokal kultur og mat.
Siden slutten av 90-tallet har migrasjonen av arbeidere og studenter fra Midtøsten bidratt til utbredelsen av arabisk mat. I dag er shawarma mye spist av lokalbefolkningen, og noen er fusjonert med lokale ingredienser for å assimilere seg med den lokale ganen.
Forskjellene mellom shawarma og gyro
Ved første øyekast ser shawarma og gyro ut som det samme, og det er derfor de fleste av oss har en tendens til å forveksle de to. Selv om utseendet og tilberedningsmetoden er ganske like, er de forskjellige fra hverandre.
Shawarma og gyro er kjøttretter som tilberedes på et roterende spyd og deretter barberes i tynne, smakfulle kjøttskiver. Kjøttet fylles i et flatbrød og garneres med sprø grønnsaker og saus.
De skiller seg begge fra hverandre når det gjelder opprinnelse, kjøtt og krydder som brukes. Shawarma stammer fra Tyrkia og er populær gatemat i de fleste land i Midtøsten, mens gyro kom fra Hellas i perioden med Aleksander den store. Uttalen av gyro er “YEE-roh”, som betyr “å snu” på gresk. Gyro ble først introdusert i USA i 1970 av greske immigranter. Tradisjonelt ble gyro laget av svinekjøtt, og etter hvert erstatter flere mennesker svinekjøtt med lam eller storfekjøtt for å passe ganen.
Kjøttet som brukes er et bearbeidet kjøtt som formes til et brød og stekes. Shawarma-kjøtt er mer mørt enn gyro og kan lages av kylling, lam, fårekjøtt, storfekjøtt eller kamel. Storfekjøttet består av forskjellige kutt og deler, som er stablet på et vertikalt spyd.
På den ene siden er shawarma-kjøtt krydret med en rekke krydder som kanel, laurbærblad, kardemomme, muskatnøtt og eddik. Det marineres deretter opptil en dag før det tilberedes. På den annen side er gyro-kjøttet malt og krydret med salt, hvitløk, rosmarin, persille, paprika, timian og oregano.
Shawarma kan serveres på en tallerken eller i en sandwich, mens gyro vanligvis serveres på pitabrød.
Hvor finner du kylling shawarma?
De fleste arabiske restauranter serverer kylling shawarma på menyen. Prøv en deilig og sunn kylling shawarma-sandwich eller kylling shawarma som serveres med ris. Finn mer av det arabiske kjøkkenet på foodora!